12 év után újra Éneklő Ifjúság kórustalálkozó Zuglóban

Éneklő Ifjúság kórustalálkozó Záborszky Kálmán zuglói karnagy, zenepedagógus 12 évnyi szünetet követően ismét meghirdette az Éneklő Ifjúságot, melyen tizenhat kórus 650 résztvevője lépett fel Zuglóban. Az Éneklő Ifjúság mozgalom Kodály Zoltán és Bárdos Lajos nevéhez fűződik. Kodály a kórusmozgalmat erősítette meg, Bárdos pedig megálmodta az ifjúsági kórustalálkozót, melynek első rendezvényét 1934. április 28-án tartották a Zeneakadémián.

A rendszerváltás után az iskolai ének-zene oktatás csökkentésével párhozamosan kórusok szűntek meg, majd a népszerű „dalos találkozók” is. Záborszky Kálmán, a zuglói zeneiskola igazgató karnagya idén ismét összehívta a kórustalálkozót. Éppen 75 esztendővel a legelső rendezvény után, 2009. április 28-án újból megrendezhették a Zuglói Éneklő Ifjúságot, melyre sokan jelentkeztek: 16 kórus és több száz diák vett részt.

Sebestyénné Farkas Ilona, József Dénesné és Hraschek Katalin elismert zenepedagógusok értékelték az előadásokat, szeretettel köszöntötték a karnagyokat, elismerve színvonalas és erőfeszítéseket nem nélkülöző munkájukat, valamint örömmel vették a jelentkezők magas számát. A találkozón olyan kórus is szerepelt, mely az elmúlt évben alakult, majd valamiért működésük megingott. Bár a diákok és vezető tanáruk továbbra is szívesen énekel együtt, így a folytatás mellett döntöttek. A zenei iskolák közül a Hunyadi, a Liszt Ferenc és a Szent István király kórusainak előadásai voltak a legkiemelkedőbbek. Daróci Bárdos Tamás férfikarra írt művének, a Madáretetőnek ősbemutatójára is itt került sor, a nagyközönség először hallhatta élőben a művet.

12 év után újra Éneklő Ifjúság kórustalálkozó Zuglóban
hirdetes
hirdetes